top of page

Koffie met Raymond Landegent


Raymond Landegent (foto: Versbeton.nl)

Omdat Rotterdam tot wel een beetje het New York van de Lage Landen is, spraken we met Raymond Landegent van Maison Savant. Aan creativiteit en ondernemerschap geen gebrek. Zijn eigenhandig verbouwde kluswoning in Crooswijk schitterende onlangs in Volkskrant Magazine, hij zet zich in voor het Vegan Food and Drink Festival (26 en 27 mei, R'dam) en wij vragen ons af of hij ooit slaapt. Deze Rotterdamse pionier ziet de openbare ruimte als een canvas en vertelt over zijn liefde voor outsider art die, verspreid door Rotterdam, tot leven komt.

Wat doet Maison Savant precies en waarom?

Met mijn bedrijf Maison Savant ben ik ambassadeur voor outsider art, dat is kunst gemaakt door autodidactische kunstenaars, meestal met een 'beperking'. Tussen aanhalingstekens, want de kunst die ze maken is grenzeloos mooi en zeker niet beperkt. Ik werd drie jaar geleden gegrepen door kunst gemaakt door deze bijzondere kunstenaars met autisme, down of een psychische aandoening. Ik wil deze kunstenaars een podium bieden, omdat ze hierdoor erkenning krijgen en groeien. Dit doe ik door onder andere exposities te organiseren, ik ben een openlucht-street art expo begonnen, en er is kleding onderweg. Ooh ja, Maison Savant linkt naar het woord Savant, wat een vorm van autisme is waarbij iemand één ding heel goed kan, hetzij rekenen, muziek maken of bijvoorbeeld tekenen.

Raymond Landegent, Edward Teeuw (outsider artist), Marijn Gronert (street artist)

Jullie laatste project heeft alles te maken met kunst in de openbare ruimte van Rotterdam, vertel!

Het belangrijkste project waar ik nu mee bezig ben is een openluchtexpositie, waarbij ik dit soort kunst letterlijk naar buiten breng door middel van street art. Er zijn nu drie muren gedaan in Rotterdam en we zijn druk bezig met nieuwe locaties. Zo brengen we kunst echt naar buiten. De outsider heeft meestal baat bij het werken in zijn of haar vertrouwde, veilige omgeving, dus daarom vragen we een ervaren street artist om het werk te vertalen naar de muur.

Welke reacties krijgen jullie op het project?

Waar droom je van? Wat moet de volgende grote stap worden voor Maison Savant?

Uitbreiding naar andere steden! In de wereld zijn zo veel getalenteerde outsider artists, die maar een relatief klein podium krijgen, die wil ik zichtbaar maken.


Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
bottom of page